Saturday, September 22, 2012

HARI KE 5

HA!!! WEEKEND... Dugaan memang akan menjadi kuat hari ini (pengalaman..) tapi bangun pagi dah set kan dalam diri, nak masak menu Atkins, apa yang terjadi arini tak leh kantoi. Alhamdulillah memang lulus tak kantoi walau asben n anak-anak makan aiskrim cornetto. Ku pujuk hati, bukannya sedap pun mula-mula jer sedap lepas tu muak, sayang ketosis baru nak dapat. Namun hari ini aku sangat lapar..sebab air kurang minum, tak cukup 3 liter, itu memang kelemahan bila berada dirumah, sibuk sampai lupa minum air.

Seperti biasa menu hari minggu saya:-

SARAPAN
1 BURGER RAMLY + 2 SOSEJ HONEYCHICK + 1 TELUR DADAR
LUNCH
3 IKAN GORENG SAMBAL + 1 CWN SAYUR PAKCHOY (SUP)
DINNER
1 BURGER RAMLY + 2 SOSEJ HONEYCHICK

Hanya berjaya menghabiskan air sebanyak 1.5 liter (sepatutnya 3 liter). Tidak kantoi walau sesemut pun!! Menu di atas masih boleh ditambah lagi sebab belum pun 20gm carb.
 
Hari ini berjaya membuang jam 9 pagi walaupun tak minum apa-apa malam tadi sebelum tidur. Pesanan sebelum tidur; 
 Anda rasa sangat lapar?? Terbayang nasi? Aiskrim? Kek? Air oren? Sedangkan anda dah makan menu Atkins? Terbayang nk pi makan menu atkins rasa mcm x bule masuk? 
 
Petua yang selalu saya gunakan:- minum air teh wangi/lipton panas, air kosong, atau air selain kosong yg halal atkins, Pikir ketosis yg akan hilang, nanti kene repeat lagi...(buang masa). Pikir kalau timbang naik mesti sedey. Buat2 sibuk, bergayut tepon kol mak/ayah, basuh toilet, kemas rumah. Ataupun cepat2 masuk tido... @ pergi depan cermin, tengok badan dah selim belum... :)
Jangan biarkan lapar menyelubungi anda......
HARI KE 4

YEAY!! hari ini hati ku berbunga riang, apa yang dirancang nampaknya berada di landasan yang betul. Aku perlu memastikan aku lebih kuat untuk meneruskan hari ke 4 ini. Kerana ketosis telah terjadi, kalau aku lupa diri, sesat! maka ketosis akan hilang dan aku terpaksa memulakan semula apa yang aku buat 3 hari yang lalu. Tidak kah itu membuang masa? Perjalanan aku masih jauh, kalau aku perlu berpatah balik dan berpatah balik (seperti yang berlaku selama 8 bulan yang lalu), sampai bila aku akan sampai ke destinasi? 8 bulan aku diet, tak diet, lepas tu diet lepas tu tak diet, akhirnya dalam tempoh 8 bulan aku hanya hilang 1 kilogram!! Jelas sekali selama 8 bulan aku alpa dan sudah jauh menyelam ke dasar lautan kantoi.

Hari ke 4 sangat hebat! perasaan lapar langsung tak wujud, kerja seharian tak mengantuk berbanding dulu. Petang aku bersenam dengan Jijah di Tasik Seksyen 7 Shah Alam. Seperti yang dijanjikan menu hari ini:-

SARAPAN
2 BURGER RAMLY + 1 SOSEJ HONEYCHICK
LUNCH
1 AYAM GORENG + 1 POTONG TELUR DADAR + 1 POTONG DAGING (KARI) 
DINNER
3 KETUL EKOR LEMBU (SUP) + 2 SOSEJ HONEYCHICK
Berjaya menghabiskan air sebanyak 3 liter. Tidak kantoi walau sesemut pun!! Menu di atas masih boleh ditambah lagi sebab belum pun 20gm carb.

Hari ini tak membuang walaupun malam tadi minum psyllium dengan maha banyak. Perut makin memulas adala.. nak kene cari jugak teh clenz ni.KETOSIS

BESTNYER!!!!  Hari ketiga saya ada menyatakan bahawa tidak terdapat sebarang tanda ketosis berlaku  terhadap diri saya. Seperti yang telah saya janjikan, Pagi ini saya melakukan ujian ke atas air kencing menggunakan ketone strip dan amat mengejutkan dan menggembirakan, saya sudah pun ketosis. Ini memberi saya lebih bersemangat untuk meneruskan Atkins, & yang paling penting, saya tahu saya berada dalam landasan yang betul.

Faedah memeriksa ketosis ketika beratkins: 
  • Menujukkan badan kita membakar lemak sebagai tenaga bukan lagi karbohidrat
  • Menujukkan menu kita selama berdiet adalah halal Atkins
  • Membuat kita lebih fokus berdiet untuk elak kantoi kerana ketosis akan hilang
  • Supaya kita tenang jika berat statik kerana badan kita sedang menyusut dari segi saiz
Oleh itu, pada yang selalu stress kalau berat statik, ini merupakan salah satu cara untuk menjawab kepada masalah anda. Ketone strip nama diberi, kalau nak beli cari kat farmasi, atau tanya klinik swasta. Saya ada jual jugak. Kalau berminat email saya, 100 strips harga dalam RM 40-50 sahaja. Strip tu seperti gambar di atas, simple dan murah. Mari kita fahami apa itu ketosis.

KETOSIS
Apabila lemak pecah menjadi tenaga ia akan melalui suatu proses yang di namakan ketosis. Ketosis merupakan proses semula jadi dalam tubuh kita. Ia merujuk kepada proses penukaran lemak kepada tenaga, ketone dan air. Untuk memulakan ketosis adalah sukar kerana seseorang perlu melalui pelbagai fasa yang sukar sebelum ketosis berlaku.

Fasa yang dimaksudkan adalah penurunan jumlah karbohidrat dalam makanan, meningkatkan tahap hormon dan enzim dalam darah dan fasa ketiga meningkatkan aktiviti otot dengan bersenam.

Setelah ketosis berjaya dimulakan badan akan menjadi kurus dan cantik. Tubuh juga beroleh tenaga yang luar biasa. Tahukah anda bahawa ketosis juga menjadikan kulit kita semakin cantik dan berseri??

CARA MENGGUNAKAN KETOSIS STRIP
Lakukan ujian ke atas air kencing anda sebaik-baiknya di awal pagi sebelum makan/minum apa-apa. Celupkan Ketone Strip ke dalam air kencing selama 1 - 2 saat. Pastikan bahagian depan Ketone Strip yang terdapat kertas ujian tercelup ke dalam air kencing sepenuhnya.(kalau nak cara paling sempoi, masa kencing tadahkan jer haha). Bandingkan keputusan ujian dengan jadual keputusan Ketone Strip.

PANDUAN JADUAL KEPUTUSAN
Jadual Keputusan Keto Sticks Jika keputusan (perubahan warna) menunjukkan: (Rujuk Jadual Keputusan Keto Sticks )

  • Kuning cair @warna asal (Negative) - Menunjukkan anda bukan di peringkat ketosis iaitu anda masih mengambil terlalu banyak karbohidrat dalam diet harian anda. 

YANG KITA CARI...... (HANYA UNTUK DIET ATKINS SAHAJA)

1. Pink cair / Merah sangat muda (Trace 0.5) - Anda dalam keadaan ketosis iaitu pembakaran lemak kepada tenaga sedang berlaku. Menu atkins anda mesti 20gm carb jika induction.

2. Merah muda (Small 1.5) - Anda dalam keadaan ketosis iaitu pembakaran lemak kepada tenaga sedang berlaku.

3. Ungu muda (Moderate 4.0) - 
Anda dalam keadaan ketosis iaitu pembakaran lemak kepada tenaga sedang berlaku.

4. Maroon / Ungu (Large 8.0 & 16)- 
Anda dalam keadaan ketosis yang agak tinggi. Sila pastikan anda mengambil air putih 3 liter sehari. Jika ya, anda tidak perlu risau. 

YANG PALING UTAMA,, PASTIKAN WARNA KETOSIS/KETONE STRIP TIDAK NEGATIVE