Saturday, September 22, 2012

KETOSIS

BESTNYER!!!!  Hari ketiga saya ada menyatakan bahawa tidak terdapat sebarang tanda ketosis berlaku  terhadap diri saya. Seperti yang telah saya janjikan, Pagi ini saya melakukan ujian ke atas air kencing menggunakan ketone strip dan amat mengejutkan dan menggembirakan, saya sudah pun ketosis. Ini memberi saya lebih bersemangat untuk meneruskan Atkins, & yang paling penting, saya tahu saya berada dalam landasan yang betul.

Faedah memeriksa ketosis ketika beratkins: 
  • Menujukkan badan kita membakar lemak sebagai tenaga bukan lagi karbohidrat
  • Menujukkan menu kita selama berdiet adalah halal Atkins
  • Membuat kita lebih fokus berdiet untuk elak kantoi kerana ketosis akan hilang
  • Supaya kita tenang jika berat statik kerana badan kita sedang menyusut dari segi saiz
Oleh itu, pada yang selalu stress kalau berat statik, ini merupakan salah satu cara untuk menjawab kepada masalah anda. Ketone strip nama diberi, kalau nak beli cari kat farmasi, atau tanya klinik swasta. Saya ada jual jugak. Kalau berminat email saya, 100 strips harga dalam RM 40-50 sahaja. Strip tu seperti gambar di atas, simple dan murah. Mari kita fahami apa itu ketosis.

KETOSIS
Apabila lemak pecah menjadi tenaga ia akan melalui suatu proses yang di namakan ketosis. Ketosis merupakan proses semula jadi dalam tubuh kita. Ia merujuk kepada proses penukaran lemak kepada tenaga, ketone dan air. Untuk memulakan ketosis adalah sukar kerana seseorang perlu melalui pelbagai fasa yang sukar sebelum ketosis berlaku.

Fasa yang dimaksudkan adalah penurunan jumlah karbohidrat dalam makanan, meningkatkan tahap hormon dan enzim dalam darah dan fasa ketiga meningkatkan aktiviti otot dengan bersenam.

Setelah ketosis berjaya dimulakan badan akan menjadi kurus dan cantik. Tubuh juga beroleh tenaga yang luar biasa. Tahukah anda bahawa ketosis juga menjadikan kulit kita semakin cantik dan berseri??

CARA MENGGUNAKAN KETOSIS STRIP
Lakukan ujian ke atas air kencing anda sebaik-baiknya di awal pagi sebelum makan/minum apa-apa. Celupkan Ketone Strip ke dalam air kencing selama 1 - 2 saat. Pastikan bahagian depan Ketone Strip yang terdapat kertas ujian tercelup ke dalam air kencing sepenuhnya.(kalau nak cara paling sempoi, masa kencing tadahkan jer haha). Bandingkan keputusan ujian dengan jadual keputusan Ketone Strip.

PANDUAN JADUAL KEPUTUSAN
Jadual Keputusan Keto Sticks Jika keputusan (perubahan warna) menunjukkan: (Rujuk Jadual Keputusan Keto Sticks )

  • Kuning cair @warna asal (Negative) - Menunjukkan anda bukan di peringkat ketosis iaitu anda masih mengambil terlalu banyak karbohidrat dalam diet harian anda. 

YANG KITA CARI...... (HANYA UNTUK DIET ATKINS SAHAJA)

1. Pink cair / Merah sangat muda (Trace 0.5) - Anda dalam keadaan ketosis iaitu pembakaran lemak kepada tenaga sedang berlaku. Menu atkins anda mesti 20gm carb jika induction.

2. Merah muda (Small 1.5) - Anda dalam keadaan ketosis iaitu pembakaran lemak kepada tenaga sedang berlaku.

3. Ungu muda (Moderate 4.0) - 
Anda dalam keadaan ketosis iaitu pembakaran lemak kepada tenaga sedang berlaku.

4. Maroon / Ungu (Large 8.0 & 16)- 
Anda dalam keadaan ketosis yang agak tinggi. Sila pastikan anda mengambil air putih 3 liter sehari. Jika ya, anda tidak perlu risau. 

YANG PALING UTAMA,, PASTIKAN WARNA KETOSIS/KETONE STRIP TIDAK NEGATIVE


32 comments:

  1. Salam..mcm mana nak order kotones stril nie ah?? Memandangkan email saya dah kena locked..so cano nak hubungi tuan blog nie..dah lama saya cari ketonese nie..x dapat2 juga..btw..saya tinggal terangganu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nazirul.. bule email saya di qishahnariedia@gmail.com saya ade stok kalau awak nak beli

      Delete
  2. Boleh hubungi saya melalui whatsapp email @ sms di nom. 0123296364 untuk dptkan ketosis strip atau ketone stick

    ReplyDelete
  3. Boleh hubungi saya melalui whatsapp email @ sms di nom. 0123296364 untuk dptkan ketosis strip atau ketone stick

    ReplyDelete
  4. latest update..rm27 untuk 100 strip!!!!! cepat beli!! stok masih adaaaa...

    ReplyDelete
  5. Dah skali postage tu rm27 utk semenanjung. . Kalau sabah sarawak rm30 skali pos.. ade 100strips thanks

    ReplyDelete
  6. Ada jual lagi x ketosis strips nie?

    ReplyDelete
  7. Arini 18/12/2013 stok byk lagi .. kalau nak wasap 0123296364

    ReplyDelete
  8. Arini 21/3/2014 stok ada lagi.. email ketonestripkda@gmail.com

    ReplyDelete
  9. Sy dh email...hope dpt cpt ...

    ReplyDelete
  10. salam.. ada stok lg ketosis sticks ni? nk beli.. =)

    ReplyDelete
  11. hari ini 29/4/2014 stok ketone strip masih ada.... harga sangat berbaloi baloi rm27 dah termasuk poslaju. kalau sabah sarawak rm 30 termasuk poslaju.. murah kan? jom beli...sms saya 0123296364

    ReplyDelete
  12. salam saya nk beli masih ade lg x yg rm27

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum Nadia. Thanks saya dah terima dah strips dan dah buat ujian. Keputusannya ungu gelap - ketones yg tinggi - saya ada baca dlm jurnal bicikut agar menambah pengambilan air dan juga carb dalam menu harian. Air saya dah tambah jadi 4ltr lebih. SO berapa jumlah carb yg boleh saya tambah ya? Thanks in advance for your help.

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam iza, proses ketosis yg hasilkan ketone terhasil dr dua sebab :=-
      1. air kurang (so awak dah minum 4 liter)
      2. karbohidrat rendah (so memang awak diet karbo 20gm induksi)
      kalau induction memang 20gm carb so tak perlu tambah... keputusan menunjukkan awak diet dgn betul.
      harap dapat membantu.

      Delete
  14. salam, saya berminat jugak nk dapatkan ketone strips tu, masih ada lgi ke stokny?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Suzyla Waty.. stok masih banyak.. awak bule email atau sms saya utk respon segera 0123296364

      Delete
  15. Update... harga telah menjadi rm30 sebotol utk 100strips.. whatsapp 0123296364 utk maklumat lanjut

    ReplyDelete
  16. Baru saja bank in, boleh cek pm & wassup.tq

    ReplyDelete
  17. ada lagi g kat fb ketone strip malaysia

    ReplyDelete
  18. ada lagi g kat fb ketone strip malaysia

    ReplyDelete
  19. Untuk pembelian ketone strip like fb page ketone strip malaysia/low carb shop

    ReplyDelete
  20. Untuk pembelian ketone strip like fb page ketone strip malaysia/low carb shop

    ReplyDelete
  21. Terima kasih atas perkongsian info. Saya ambil yang haq sahaja lain tiada. Dulu kini dan selamanya.

    ReplyDelete